Waarom ventileren?

Aangezien onze woningen vroeger veel minder geïsoleerd werden kwam er voldoende verse lucht de woning binnen langs allerlei kieren en spleten, waardoor een ventilatiesysteem niet nodig was. De laatste jaren wordt er echter meer aandacht besteed aan goed geïsoleerde en luchtdichte woningen. Dit is goed nieuws voor het milieu en onze portemonnee want we verstoken minder energie.

Anderzijds kan goed isoleren ook nefast zijn voor het binnenklimaat wanneer we niet voldoende ventileren. De vervuilde lucht die binnen ontstaat kan de woning niet verlaten en een ongezonde woning wordt gecreëerd. Een ongezond binnenhuisklimaat kan leiden tot concentratiestoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, irritaties aan de ogen en de luchtwegen, allergieën, astma en zelfs CO-vergiftiging.

Tegelijk leidt een veelheid aan vocht in de woning kan tot geurhinder, condensatie en schimmelgroei. Daarom is een goed ventilatiesysteem noodzakelijk om de toevoer van verse en gezonde lucht binnenshuis te garanderen zonder in te boeten aan energieverlies.

Een ventilatiesysteem installeren is niet zo moeilijk. Zelf mensen die absoluut niets afweten van ventilatie kunnen met de ondersteuning en begeleiding van SELF@WORK een grote kost besparen.

Bij SELF@WORK bieden wij twee systemen aan: Een C-systeem waarbij vuile lucht mechanisch wordt afgevoerd wordt met behulp van een ventilator, en verse lucht wordt aangevoerd via roosters bovenin de ramen. Een D-systeem met balansventilatie en warmterecuperatie.

C-SYSTEEM

Mechanisch afzuigsysteem

Bij een C-systeem wordt verse lucht binnengebracht op natuurlijke wijze, zijnde het via rooster in ramen of muren, terwijl de vuile lucht mechanisch afgevoerd wordt met behulp van een ventilator in het toilet, badkamer, douche, berging of keuken.

Voordelen C-systeem

– Kleinere installatie dan D-systeem want minder kanalen

– Met behulp van een vocht/CO2 sensor wordt er enkel lucht afgevoerd wanneer het nodig is

– Minder onderhoud

– Heeft een gunstig effect op het E-peil van de woning

D-SYSTEEM

Balansventilatie

Bij ventilatiesysteem D gebeurt de aanvoer en de afvoer van lucht volledig geautomatiseerd. Verse lucht wordt de woning binnengeblazen in droge ruimten met behulp van een ventilator. Deze lucht verplaatst zich via doorstroomopeningen naar de vochtige ruimten waar een tweede ventilator zorgt voor de afvoer van de verontreinigde lucht. Ideaal gesproken is de hoeveelheid toegevoerde lucht en afgevoerde lucht even groot of in balans. Daarom wordt dit systeem ook balansventilatie genoemd.

Warmterecuperatie

Bij ventilatie vervangen we de gebruikte binnenlucht door verse buitenlucht. Het probleem is dat de buitenlucht vaak een lagere temperatuur heeft dan de binnenlucht. Er komt dus koude lucht binnen in een warm huis. Hierdoor zouden we veel energie verbruiken om de binnentemperatuur op peil te houden.

Een ventilatiesysteem met warmterecuperatie brengt de aangezogen buitenlucht eerst op temperatuur. Dit heeft een belangrijk positief effect op het E-Peil van uw woning. Bovendien wordt deze lucht eerst gefilterd waardoor er zuivere lucht binnenkomt. Om de buitenlucht te verwarmen maken we gebruik van de warmte van de gebruikte binnenlucht. De koude lucht die van buiten komt wordt door middel van een warmtewisselaar opgewarmd door de warme lucht die van binnen naar buiten wordt gezogen. Op die manier gaat er slechts een zeer klein percentage warmte verloren en hoeven we geen extra energie te verbruiken.

Voordelen D-systeem

– Behaalt de voorgeschreven normen (in alle weersomstandigheden.)

– Heeft een gunstige invloed op het E-peil van de woning

– Door de mogelijkheid van warmterecuperatie bespaar je op je energiefactuur

– Geen tochtgevoel

– Geen raamroosters of gevelroosters

VRIJBLIJVENDE OFFERTE VOOR EEN VENTILATIESYSTEEM?VRAAG GRATIS UW PRIJS OP MAAT